Formulieren | Site map | 2 actieve bezoekers 
Vertegenwoordiging van België bij de VN in Genève 
Vertegenwoordiging van België bij de VN in Genève
Uw link met het hart van Europa
 


 Zoeken
  
 

 

Op zoek  naar consulaire informatie ?

·         Het Consulaat-Generaal te Genève is bevoegd voor de kantons Valais/Wallis, Vaud en Genève

www.diplomatie.be/genevanl

geneva.consular@diplobel.fed.be

·         De Ambassade van België in Bern is bevoegd voor de overige kantons en Liechtenstein alsook alle visum aanvragen

http://www.diplomatie.be/bernnl

bern@diplobel.fed.be

 

 
Welkom


Boodschap van Ambassadeur Bertrand de Crombrugghe de Picquendaele, Permanent Vertegenwoordiger

Geachte Bezoeker,

 

Ik heet u van harte welkom op de website van de Permanente Vertegenwoordiging van België bij de Verenigde Naties, de gespecialiseerde instellingen, de WHO et de Conferentie voor Ontwapening in Genève.


>> Lees meer

Klimaatverandering en duurzame ontwikkeling: Conferentie georganiseerd door de Permanente Vertegenwoordigingen van België & Monaco bij de VN

Persmededeling van de FOD Buitenlandse Zaken, Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking

België wordt gehoord: 49 staten doen in Genève oproep voor toegang tot gezondheidszorg in Syrië 

Vicepremier en minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders is tevreden dat 49 staten vandaag tijdens het Syrian Humanitarian Forum in Genève een oproep hebben gedaan voor toegang tot gezondheidszorg in Syrië. Ook voor humanitaire organisaties is dit een prioriteit. De feiten zijn alarmerend: volgens de VN werd 55% van de ziekenhuizen verwoest en is meer dan een derde onbruikbaar gemaakt. Meer dan twee derde van de ziekenwagens in het land is beschadigd. Er worden ook ziekenwagens voor militaire doeleinden gebruikt. Bovendien wordt het medische personeel verhinderd om te werken en worden patiënten bedreigd.

Al maanden zetten Didier Reynders en de Belgische diplomatie zich in om lidstaten voor dit onderwerp gevoelig te maken, zowel tijdens bilaterale contacten als in internationale fora. Ondanks de impasse in Syrië wil de minister de situatie voor het Syrische volk verbeteren. De Europese Unie riep in verschillende verklaringen op om het internationale humanitaire recht inzake gezondheidszorg te respecteren. Deze inspanningen leidden tot de oprichting van een groep van landen die deze bezorgdheid delen en die besloten om samen te werken om het initiatief te promoten. De gezamenlijke verklaring is het resultaat van dezereeks diplomatieke initiatieven. 

De gezamenlijke verklaring in Genève roept de partijen in het conflict op om het internationale humanitaire recht na te leven door toegang tot gezondheidszorg in Syrië te waarborgen en door het humanitaire werk te vergemakkelijken. Het doel is de strijdende partijen eraan te herinneren dat zij personeel, voorzieningen en medische voertuigen moeten beschermen en dat ze voor humanitaire toegang in het hele land moeten zorgen. Tegelijkertijd moet de internationale gemeenschap haar invloed bij de partijen gebruiken, zodat zij hun verplichtingen nakomen en de medische en humanitaire hulpverlening in Syrië beschermen.

Dit is de eerste transregionale tekst over dit onderwerp die in het Syrian Humanitarian Forum werd uitgegeven. De verklaring van de ambassadeur van België werd door 49 staten uit de 5 continenten ondersteund.

Minister Reynders hoopt dat alle partijen aan deze oproep gevolg zullen geven en dat de situatie voor de Syriërs zal verbeteren. Want na 23 maanden van bloedig en gewelddadig conflict hebben de Syriërs meer dan ooit dringend medische zorg nodig. 

Gezamenlijke verklaring:
http://diplomatie.belgium.be/en/Newsroom/news/press_releases/foreign_affairs/2013/02/ni_190213_syrianforum.jsp

Professor Walter Van Doninck, nieuwe vicevoorzitter van de Raad van CERN

Sinds 1 januari 2013 is de Belgische Professor Walter Van Doninck, fysicus, vicevoorzitter van de Raad van de Europese Organisatie voor Nucleair Onderzoek (CERN), een internationaal onderzoekslaboratorium in Genève.

CERN is een onderzoekslaboratorium in het vakgebied van de elementaire deeltjes en baat 's werelds krachtigste deeltjesversneller uit, de Grote Hadronen-Botser (LHC)-Large Hadron Collider. In juli 2012 kondigde het instituut nog aan dat het Englert–Brout-Higgs bosondeeltje werd gevonden, waar al een halve eeuw naar werd gezocht.

De Raad van CERN is het hoogste bestuursorgaan van dit wereldwijd befaamde onderzoeksinstituut. Professor Van Doninck werd verkozen uit vier genomineerden. Professor Van Doninck (1948) is Onderzoeksdirecteur bij het Fonds voor Wetenschappelijk Onderzoek Vlaanderen (FWO) en professor aan de (VUB).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Archieffoto19/02/2009: W. Van Doninck, Koning Albert II, Minister Magnette

 


Copyright FOD Buitenlandse Zaken België en de Vertegenwoordiging van België bij de VN in Genève